Muziek

Programma's seizoen 2020-2021


Dynamische verstuiving

Zingende snaren

Sax, aangenaam!


Scroll verder om meer te lezen over de verschillende programma's!

Beeld en geluid

Dynamische verstuiving


Een zandlandschap is veranderlijk. Weer en wind laten een zee van zand klimmen en dalen. Heuvels ontstaan en kalven weer af tot er niets van over is dan plat, zacht zand. Het zijn haast ongemerkte bewegingen, zo kalm dat je niet in de gaten hebt dat de helling waar je vanaf liep zich nu in een andere windrichting bevindt en je ongemerkt in kringetjes loopt.


De geruststellende herhaling van het pad, van de muzieknoten die hetzelfde lijken te blijven, maar zich geruisloos toch ontwikkelen. Korrel voor korrel en noot voor noot neemt Artex je mee naar zanderige hoogtepunten en diepe dalen. In de muziek van Palestrina verglijden de harmonieën als het bewegende zand; Nyman zorgt voor een verontrustende zandstorm en Pärt laat ons ontsnappen uit deze hectische samenleving en doet ons de rust en ruimte inzien van duinen en zand. Laat Artex je gids zijn!Programma


Palestrina: Super Flumina Babilonis


Ian Wilson: ...So Softly


Bozza: Nuages


Puccini: CristantemiNyman: Song for Tony


Glass: Saxophone Quartet


Part: Summa


Lago: Adis Abbaba 


Zingende snaren


Briljante uitvinder Adolphe Sax zocht halverwege de 19de eeuw naar een versmelting van de warmte van snaren en de power van blazers. In opdracht van Franse militaire orkesten werd dat de baritonsaxofoon. Sax-o-foon: de stem van Sax, met volle klank en meer decibellen! Een uitgebreide familie in allerlei variaties van toonhoogten volgde; van de gierend hoge sopranino tot de ronkende laagte van de bassaxofoon.


De bekendste saxen vormen samen het saxofoonkwartet, de sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon. Welluidende stemmen met de virtuositeit van een strijkkwartet.


In dit programma zoekt Artex naar de stem van Sax en de composities die geschreven zouden kunnen zijn wanneer de saxofoon bekend en geliefd zou zijn geweest in vroeger tijden. Immers, ten tijde van de uitvinding waren veel grote en nu nog gespeelde componisten overleden. Een herkansing voor Palestrina, Haydn en Borodin.


 

Programma


Palestrina – Super Flumina Babilonis


Haydn – strijkkwartet in F minor, op 20 nr 5


Mendelssohn – Capriccio opus 81


 

Bach-Brandenburgs Concert nr. 3 deel 1


Borodin-strijkkwartet no. 2 (bewerking Adrian Tully)


Pärt – Fratres of Summa


Singelée - Premier Quatuor


 Sax, aangenaam!


De meeste muziekliefhebbers kennen de saxofoon uit de jazz en popmuziek. En inderdaad is het instrument groot geworden samen met het ontstaan van de blues en jazz aan het begin van de 20ste eeuw. Maar de uitvinding werd ruim een halve eeuw eerder gedaan in opdracht van Franse militaire orkesten en Adolphe Sax probeerde zijn creatie te promoten via zijn uitgebreide netwerk in de klassieke muziek. Allerlei componisten, zoals Berlioz en Bizet, lieten zich positief uit over 'de stem van Sax', maar echt grote solostukken zijn er in de tweede helft van de 19de eeuw niet geschreven. Daarom in dit programma een ode aan wat is en wat er had kunnen zijn; het mooiste repertoire en muziek van de componisten die wij gevraagd zouden hebben als ze nog zouden leven!


 

Programma


Gershwin – Three Preludes


Singelée - Premier Quatuor


Barber – Adagio for Strings


Lago - Ciudades


 

Bruckner – Locus Iste (bewerking Adrian Tully)


Four for tango – Astor Piazzolla


Puccini – Crisantemi


Debussy – La fille aux cheveux de lin